Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Πάρτε ΑΜΕΣΑ μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων για μια ακόμη συνεχή χρονιά έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων.
Οι τιμές των αέριων ρύπων έχουν προ πολλού εκτιναχτεί πολύ πάνω από το θεωρούμενο ως όριο ασφαλείας. Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστες, και τα αποτελέσματα θα εκδηλωθούν στα επόμενα χρόνια. Η αποτίμησή τους μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ γιατί η μεν ένοχη πολιτική εξουσία για ευνόητους λόγους θέλει να αποσιωπηθεί η υπόθεση, οι δε αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς δεν έχουν ασχοληθεί με την σοβαρότητα που αρμόζει για ένα τόσο ευαίσθητο και καίριο ζήτημα δημόσιας υγείας.
Το συντριπτικό μέρος των λαϊκών οικογενειών αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας από τις αντιδραστικές πολιτικές που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις και ΕΕ, με αποτέλεσμα η θέρμανση να έχει καταστεί είδος πολυτελείας. Από καιρό ήδη θα έπρεπε η περιοχή μας να κηρυχτεί ιδιαίτερης επικινδυνότητας ζώνη και ως εκ τούτου να καθιερωθεί ειδικό και ευνοϊκό για τη λαϊκή οικογένεια
καθεστώς κοστολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Καμιά πολιτική εξουσία δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής αρχής, η οποία αρκέστηκε σε παραινέσεις και ευχολόγια. Το πρόβλημα της ρύπανσης του λεκανοπεδίου που κορυφώνεται αυτήν την εποχή είναι αδιάλειπτο καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Υπάρχουν και άλλες μόνιμες εστίες ρύπανσης, που δημιουργούν, σε ότι αφορά το δήμο μας, ιδιαίτερα έντονα προβλήματα κύρια προς το νότιο τμήμα του. Οι αρμόδιοι φορείς, η δημοτική αρχή, κωφεύουν στις εκκλήσεις των κατοίκων για ελέγχους στις ρυπογόνες εστίες της περιοχής.
Η υπερβολική επίσης χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου συμβάλλει στην έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξαιτίας της συνειδητής απαξίωσης, με ευθύνη και της δημοτικής αρχής, της αναγκαίας στροφής μετακίνησης σε μαζικά φτηνά και ασφαλή μέσα, καθώς και εναλλακτικά φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Είναι ανάγκη να κηρυχτεί πανστρατιά από λαϊκούς και επιστημονικούς φορείς για να σταματήσει τώρα αυτό το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας. Να απαιτηθούν από την κυβέρνηση και την τοπική εξουσία:
  •  Φτηνές και καθαρές πηγές θέρμανσης για το λαό.
  •  Πολιτικές ενθάρρυνσης χρήσης φτηνών και ασφαλών ΜΜΜ, όπως καιεναλλακτικών μέσων μετακίνησης.
  •  Ενεργοποίηση των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών για τον έλεγχο λειτουργίας του συνόλου των ρυπογόνων δραστηριοτήτων τουλεκανοπεδίου.
Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση. ΔΡΑΣΥ