Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης έχει ο δήμος μας!




Ο προϋπολογισμός  του 2016 συμπυκνώνει και αποτυπώνει την ουσία της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα  και  εξειδικεύεται  από τη δημοτική αρχή για το δήμο μας.
Η σημερινή συζήτηση αποτελεί μια κατ’ επίφαση δημοκρατική διαδικασία. Και τούτο γιατί οι αυστηρές περιοριστικές κεντρικές κατευθύνσεις κυβέρνησης και ΕΕ, το ασφυκτικό Καλλικρατικό θεσμικό πλαίσιο, και η υποτακτική διαχειριστική πολιτική αντίληψη και στάση της δημοτικής αρχής, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προσαρμογής του προϋπολογισμού στη σύγχρονη κοινωνική βαρβαρότητα που βιώνουμε.
Ήδη το δημοτικό συμβούλιο με προηγούμενες  αποφάσεις του  για τα δημοτικά τέλη και το λεγόμενο τεχνικό  πρόγραμμα του δήμου, δρομολόγησε την αντιλαϊκή πολιτική που θα ασκήσει η δημοτική αρχή για το 2016, ενώ η σημερινή για τον προϋπολογισμό θα την επισφραγίσει και τυπικά.
Εργαλεία για την άσκηση της ταξικής πολιτικής είναι τα πανάκριβα δημοτικά τέλη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για υπηρεσίες και παροχές που έχουν ήδη πληρώσει με τη φορολογία του εισοδήματός τους, η αντεργατική κυβερνητική πολιτική που διαχέεται στο δήμο μας. Από την άλλη πλευρά το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στα όρια του δήμου, απολαμβάνει προνομιακής μεταχείρισης μέσω των προκλητικά χαμηλών επιβαλλόμενων  συντελεστών φορολόγησης, αλλά και της προκλητικής ασυλίας που απολαμβάνει για υπέρογκες οφειλές που αρνείται να καταβάλλει στο δήμο.
Ο χαρακτήρας αυτής της πολιτικής αποκαλύπτεται πλήρως καθώς προσλαμβάνει σκανδαλώδεις διαστάσεις στην υπόθεση της τιμολόγησης του νερού, όπου η μεν λαϊκή οικογένεια πληρώνει βαρύτατο χαράτσι, στους δε επιχειρηματίες που θησαυρίζουν αντλώντας ανεξέλεγκτα το κοινωνικό αυτό αγαθό  χαρίζεται με εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα.
Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, μια συρραφή  αποσπασματικών έργων, χωρίς κανέναν ιεραρχημένο, με βάση τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, σχεδιασμό,  είναι προσαρμοσμένο στις πενιχρότατες κρατικές επιχορηγήσεις  και στις μικροπολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής.
 Για άλλη μια χρονιά ο δήμος μας θα παραμείνει απροστάτευτος από επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα. Κρίσιμης για το λαό σημασίας έργα, υπηρεσίες και  υποδομές, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η διαχείριση των αποβλήτων, οι παιδότοποι, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι ελεύθεροι χώροι θα αποτελέσουν αντικείμενο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης.
Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της  δημόσιας εκπαίδευσης, που δεν επαρκεί ούτε στοιχειωδώς να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, θα την υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο και θα φορτώσει με νέα οικονομικά βάρη τη λαϊκή οικογένεια.
Το κυκλοφοριακό θα εξακολουθήσει να αποτελεί βραχνά για τους συμπολίτες μας αφού καμία πολιτική πρωτοβουλία δεν παίρνεται από τη δημοτική αρχή, στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού του δήμου μας από το καταστροφικό, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ακολουθούμενο μοντέλο ενθάρρυνσης της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου.
 Το κακέκτυπο της κοινωνικής πολιτικής που επωμίστηκε η τοπική διοίκηση, και το οποίο ενσωματώνεται στον προτεινόμενο προϋπολογισμό,  δεν είναι σε θέση, με τα ψίχουλα που διαθέτει, ούτε κατ’ ελάχιστο να αμβλύνει τη φτώχεια και τη δυστυχία που εξαπλώνεται ραγδαία ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα του δήμου μας.
 Τα σπίτια χωρίς θέρμανση, οι διακοπές του ηλεκτρικού αλλά και του νερού, τα πεινασμένα παιδιά, η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα συσσίτια της φιλανθρωπίας για τη συντήρηση στη ζωή,  οι άνεργοι, οι άστεγοι συνθέτουν μια εφιαλτική πραγματικότητα απόρροια της απάνθρωπης πολιτικής που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν κυβερνήσεις και ΕΕ.
 Τα λεγόμενα κοινωνικά προγράμματα των δήμων αποκαλύπτουν το απάνθρωπο προσωπείο της άρχουσας τάξης, όσο και αν επιχειρεί να το συγκαλύψει με ταπεινωτικές για τον εργαζόμενο λαό πολιτικές φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης.
Αυτή την πολιτική στηρίζει και υλοποιεί η δημοτική αρχή, αυτή  που τα παίρνει όλα από τους εργαζόμενους και τα χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο. Η πολιτική που μεταβίβασε αρμοδιότητες κοινωνικής ευθύνης  χωρίς πόρους στην τοπική διοίκηση, που παρακράτησε, με την συναίνεση των τοπικών αρχών, παράνομα τεράστια ποσά από τον ιδρώτα των εργαζόμενων και ποτέ δεν τα ανταπέδωσε με έργα και υπηρεσίες. Τα όψιμα και υποκριτικά επομένως ψελλίσματα της δημοτικής αρχής και της ΚΕΔΕ για τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις δεν πείθουν κανέναν.
Ο μόνος τρόπος για να αποδειχτεί έμπρακτα η αντίθεση σε αυτήν την βαθιά αντιλαϊκή πολιτική είναι όχι μόνο η άρνηση της υλοποίησή της αλλά και ο αγώνας για τη συνολική της ανατροπή. Δεν είχαμε ούτε περιμένουμε δείγματα μιας παρόμοιας στάσης από τη δημοτική αρχή, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανά τη χώρα διοικήσεων. Η εξαίρεση των ελάχιστων αγωνιστικών  δήμων  αποδεικνύει  τις υπάρχουσες δυνατότητες όπου υπάρχει πολιτική βούληση και  εμπιστοσύνη στη λαϊκή δύναμη.
Στην σύγχρονη αρνητική για το λαό του δήμου μας συγκυρία η  ΔΡΑΣΥ απορρίπτει την πρόταση της δημοτικής αρχής, και εστιάζει στην αναγκαιότητα να καταρτιστεί  προϋπολογισμός με ιεράρχηση προτεραιοτήτων στη βάση των έκτακτων λαϊκών αναγκών.
Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση με την εφαρμοζόμενη πολιτική και ενεργή συστράτευση του λαϊκού παράγοντα, του μόνου που μπορεί να εγγυηθεί μια παρόμοια αγωνιστική εκδοχή.
Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση.                   
                                                                                                            Δεκέμβρης 2015