Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης: Ένα ακόμη αστικό ανάχωμα απέναντι στη δίκαιη συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση!
Για δεύτερη φορά επανήλθε στο ΔΣ το ζήτημα της επιλογής του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, ένα  ζήτημα που καθόλου δεν άγγιξε τη Γιαννιώτικη κοινωνία .
Η κοινωνική απαξίωση και του προτεινόμενου θεσμού, αποτελεί προϊόν μιας διαχρονικής βιωματικής σκληρής λαϊκής εμπειρίας,  από το  σύνολο της λειτουργίας του θεσμικού αστικού πολιτικού συστήματος.
Η εμπειρία έχει πράγματι διδάξει ότι η ζωή και τα λαϊκά δικαιώματα συνθλίβονται στα πλαίσια της αποκαλούμενης  αστικής νομιμότητας, εκείνης που με σιδερένια πυγμή διασφαλίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Αυτήν την νομιμότητα, που η εξουσία, κεντρική η τοπική,  επικαλείται  για να τρομοκρατήσει το λαό και να καταστείλει κάθε  απόπειρα αμφισβήτησής της.
Και μπορεί μεν το αστικό σύνταγμα της χώρας και το συνολικό της πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο να πλειοδοτούν σε διακηρύξεις  ισονομίας και διασφάλισης των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι ίδιες όμως την ίδια στιγμή αποτελούν το προπέτασμα καπνού για την ωμή τους παραβίαση προκειμένου να ασκηθεί η σκληρή ταξική πολιτική.
Η σύσταση ενός ακόμα θεσμικού φορέα  του είδους, υποδηλώνει την προσπάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος  να δημιουργήσει ένα ακόμα ανάχωμα εκτόνωσης της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης από τις επιπτώσεις της ασκούμενης νεοβάρβαρης πολιτικής, να ευνουχίσει κάθε αγωνιστική διάθεση, να περιφρουρήσει την αστική κυριαρχία.
Εάν στις πραγματικές τους προθέσεις ήταν η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνδημοτών μας θα ασκούσαν ριζικά διαφορετική πολιτική, η έστω ακόμα θα ενεργοποιούσαν, για το λόγο αυτό, διατάξεις και μηχανισμούς που παραμένουν κενό γράμμα και παροπλισμένοι γιατί οι ίδιοι σκόπιμα τους υπονομεύουν.
Η ίδια εξάλλου εμπειρία από την έως τώρα εφαρμογή του θεσμού σε δήμους και περιφέρειες, αποκάλυψε τα τεράστια προσκόμματα που παρεμβάλλονται στη λειτουργία του, αλλά και την αναπόφευκτη αδυναμία του να παρακάμψει τον πολιτικό χαρακτήρα της συντριπτικής πλειοψηφίας  των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει.
Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συνδημοτών μας δεν είναι επομένως ζήτημα νομικής φύσης, είναι βαθειά πολιτικό και αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η λύση του.
Μια λύση που όμως δεν συμφέρει το αστικό πολιτικό σύστημα.  Η περαιτέρω διόγκωση του υπερτροφικού ήδη αστικού θεσμικού πλαισίου, επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό, την μετάθεση των πολιτικών ευθυνών και την αποσόβηση του πολιτικού κόστους από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.
 Μόνο ο οργανωμένος και ενωμένος αγώνας του λαού μας μπορεί να περιφρουρήσει τα δικαιώματά του. Αυτός μόνο μπορεί να κατακτήσει  το πολιτικό και θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα εγγυάται την προστασία της ζωής του και του περιβάλλοντος στο οποίο ανήκει.
Με βάση την πολιτική αυτή θέση η ΔΡΑΣΥ απείχε από τη σχετική ψηφοφορία για την εκλογή του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης για το δήμο μας.
Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση.
                                                                                        20-01-2016