Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Κάλεσμα για αγωνιστική συστράτευση!




Κάλεσμα για αγωνιστική συστράτευση!

Πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συζήτηση για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της ευρύτερης περιοχής μας, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΔΡΑΣΥ.
Στο αγωνιστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων για την προστασία του Καλαμά του Άραχθου και του Αώου.
Στην πλούσια και γόνιμη συζήτηση που διεξήχθηκε αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο του υδάτινου δυναμικού από το άναρχο-καπιταλιστικό  μοντέλου ανάπτυξης και την εμπορευματοποίησή του, από την μεθοδευμένη υποβάθμιση και απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών από την κάθε φορά πολιτική εξουσία.
Εκτιμήθηκε  ότι τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση τόσο εξαιτίας της αντιδραστικής  αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, όσο και της εξοντωτικής τοπικής φορολογίας που επιβάλλεται μέσω των πανάκριβων δημοτικών τελών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Καταγγέλθηκε η πολιτική της παραχώρησης του δημόσιου  αγαθού στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αντλεί ανεξέλεγκτες ποσότητες για εμφιάλωση με ένα εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα εμπορίας  και λεηλατεί τα πολύτιμα υδατικά αποθέματα της ευρύτερης περιοχής μας!
Αποτυπώθηκαν με τρόπο αναλυτικό οι πηγές ρύπανσης και μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, της λίμνης, του Καλαμά, του Άραχθου, του Λούρου και των παραπόταμων αυτών, αλλά και επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μία νέα ενδεχόμενη επίθεση φραγματοποίησής τους από τα ισχυρά διαπλεκόμενα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που ούτε στιγμή δεν παραιτήθηκαν από τις επιδιώξεις τους.
Αποκαλύφτηκε ο ρόλος της ΔΕΥΑΙ ως εργαλείου ιδιωτικοποίησης των δημοτικών έργων και υπηρεσιών, μηχανισμός φορολεηλασίας του ισχνού λαϊκού εισοδήματος, χώρος άσκησης της ρουσφετολογικής πολιτικής των εκάστοτε δημοτικών αρχών, και  ανεξέλεγκτης λειτουργίας, από δημοτικό συμβούλιο και κοινωνία, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των εκτελούμενων και παραλαμβανόμενων έργων.
Αποτιμήθηκε θετικά και εξάρθηκε η αγωνιστική συμβολή των κινημάτων για την προστασία του Άραχθου, του Καλαμά, του Αώου, της λίμνης, και γενικότερα του περιβάλλοντος, ενώ αναδείχτηκε η αναγκαιότητα σύνδεσης - στήριξης και συμμετοχής στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των Μαρμάρων και της πέριξ αυτών περιοχής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι συμμετέχοντες στην συζήτηση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την συνεχιζόμενη πολιτική της περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στη δημόσια υγεία, αλλά και για την εντεινόμενη κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος του.  Διακήρυξαν την αναγκαιότητα της αγωνιστικής εγρήγορσης και συστράτευσης με κάθε συμπολίτη μας που κατανοεί την σημασία της προστασίας αυτού του φυσικού αγαθού για την ίδια τη ζωή στον πλανήτη μας.
Διαπίστωσαν ότι επιβάλλεται η εκπόνηση ενός ρυθμιστικού της ευρύτερης περιοχής όχι στα μέτρα των συμφερόντων των δυνάμεων του κεφαλαίου, αλλά για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων πραγματικών λαϊκών αναγκών και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κατατέθηκε και συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα  προτάσεων που θα αποτελέσει και το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, που θα στηρίζεται στις απαράβατες αρχές της διασφάλισης  του αποκλειστικά δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του νερού, καθώς και της απόλυτης προστασίας του από κάθε μορφή ρύπανσης και κερδοσκοπικής επίθεσης.
Συμφωνήθηκε τέλος και συγκροτήθηκε ανοιχτή επιτροπή που θα σχεδιάσει και θα αποφασίσει τις αγωνιστικές προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη των προβλημάτων και τη διεκδίκηση λύσεων. Η επιτροπή μπορεί να διευρυνθεί και να επεκταθεί και σε άλλους  γειτονικούς νομούς αφού το υδάτινο δυναμικό καταργεί τα σύνορα και ενώνει περιοχές και ανθρώπους!
Η ΔΡΑΣΥ θεωρεί ότι σε αυτόν τον αγώνα έχει θέση ο κάθε εργαζόμενος ο συνταξιούχος ο άνεργος που έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει δωρεάν και καθαρό νερό, αλλά και την ιερή υποχρέωση να το παραδώσει στην φυσική του κατάσταση στις επερχόμενες γενεές.
Πρόκειται για έναν σκληρό αγώνα γιατί τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν και ρυπαίνουν το νερό είναι ισχυρά, και επειδή η ασκούμενη κεντρικά πολιτική και το θεσμικό της πλαίσιο ευνοούν και πριμοδοτούν την επιχειρηματική κερδοφορία και ασυδοσία.
Ο λαός όμως έχει τη δύναμη με τον ενωμένο και οργανωμένο του αγώνα να επιβάλλει λύσεις στα οξυμένα του προβλήματα, να διεκδικήσει φιλολαϊκή κεντρική ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, να αποκρούσει και να ανατρέψει την πολιτική που εμπορεύεται τα κοινωνικά αγαθά και τη ίδια του τη ζωή!


Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση.                                                                                                                                                              Μάης 2015