Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Απόφαση πρόκληση για το Γιαννιώτικο λαό η διεκδήκιση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας!



Απόφαση πρόκληση για το Γιαννιώτικο λαό η διεκδήκιση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας!

Η υπόθεση της διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας για την πόλη μας αφήνει παγερά αδιάφορη την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας! Και όχι βέβαια από άγνοια η από έλλειψη πολιτιστικής παιδείας!
Κανένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, που έχει συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης, δεν μπορεί να θεωρήσει  ως προτεραιότητα τη διεκδίκηση ενός τίτλου που προκλητικά αγνοεί την τραγική κοινωνική κατάσταση που βιώνουμε.
Και τούτο γιατί ο πολιτισμός συμβαδίζει με την λαϊκή ευημερία και ευτυχία, ενώ σε κάθε διαφορετική περίπτωση πρόκειται για μια καρικατούρα, ένα κακέκτυπο υποκατάστατο της κάθε φορά άρχουσας τάξης για τον αποπροσανατολισμό και την αλλοτρίωση της κοινωνικής συνείδησης. 
Κανένας άνεργος εργαζόμενος η συνταξιούχος που ματώνει από την καθημερινή εφιαλτική πραγματικότητα , δεν μπορεί να έχει την παραμικρή προσδοκία από το προετοιμαζόμενο κερδοσκοπικό αλισβερίσι των χορηγών και των εμπόρων της τέχνης, των μεγάλων τουριστικών και κατασκευαστικών συμφερόντων που επιτήδεια συγκαλύπτεται με το αναγκαίο πολιτισμικό πασπάλισμα!
 Είναι εξάλλου νωπές οι μνήμες από αντίστοιχες διοργανώσεις όπως αυτή των ολυμπιακών αγώνων, η της ανάληψης του ίδιου τίτλου από άλλες πόλεις της χώρας μας, όπου τα κύρια χαρακτηριστικά τους ήταν η κατάχρηση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, η διαφθορά και η προώθηση πολιτιστικών υποπροϊόντων, ο υπέρογκος λογαριασμός που σήμερα πληρώνει ακριβά ο Ελληνικός λαός.
Μια μικρή γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει εφόσον δοθεί ο τίτλος στην πόλη μας δίνεται και από το σημαντικό ποσό των 250.000 που προϋπολογίζει η δημοτική αρχή ως έξοδα για τη διεκδίκησή του!
Είναι χαρακτηριστική  η άνεση με την οποία εκταμιεύουν χρήματα από το υστέρημα του Γιαννιώτικου λαού για υποθέσεις που ουσιαστικά δεν τον αφορούν, σε αντίθεσή με την άρνησή τους να τα διαθέσουν για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή τους η πολιτική επιλογή, ούτε τυχαία επίσης είναι και η στάση όσων παρατάξεων της αντιπολίτευσης συντάσσονται με αυτήν.
Έχουν κοινό πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που τους παρακινεί στους μεγαλοϊδεατικούς τους σχεδιασμούς, που όχι μόνο δεν υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο αλλά σαφώς στρέφονται εναντίον του αφού αυτό θα κληθεί να πληρώσει τις συνέπειές τους.
Κοινή τους αφετηρία το λεγόμενο Ευρωπαϊκό ιδεώδες, όπως και αν το ορίζει και το προσεγγίζει η κάθε πλευρά, που  καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των λαών της Ευρώπης, αλλά απεναντίας εμπορεύεται πανανθρώπινες αξίες οράματα και ιδανικά.
 Οι πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις της περιοχής μας αλλά και η αστείρευτη λαϊκή δημιουργία είναι τα εχέγγυα για την ανάπτυξη ενός γνήσιου λαϊκού πολιτιστικού κινήματος απαλλαγμένου από κάθε είδους σκοπιμότητες.
Αυτήν την επιλογή μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει και να διεκδικήσει ο λαός μας!
Η άλλη είναι ξένη προς τα συμφέροντά του και ήδη την έχει απορρίψει!

ΙΟΥΝΗΣ 2015