Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα των κατοίκων των Μαρμάρων και της ευρύτερης περιοχής για καθαρό περιβάλλον!




Στήριξη και συμμετοχή στον αγώνα των κατοίκων των Μαρμάρων και της ευρύτερης περιοχής για καθαρό περιβάλλον!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε προς συζήτηση και έγκριση μία μελέτη περιβαλλοντικών όρων εκπονημένη κυριολεκτικά στα μέτρα και τα συμφέροντα του επιχειρηματία, με κύρια χαρακτηριστικά την  καταστρατήγηση κάθε έννοιας στοιχειώδους επιστημονικής  δεοντολογίας και τη βαθιά περιφρόνηση και απαξίωση προς τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου!
Με τρόπο απροκάλυπτο  παραβιάστηκαν βασικοί κανόνες επιστημονικού προσδιορισμού της υπό συζήτηση δραστηριότητας! Επιχειρήθηκε να ταυτιστούν  δυο εντελώς διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας της βιομάζας, με βασικό στόχο από τη μία να ενταχθεί η εν λόγω δραστηριότητα σε ηπιότερη υποκατηγορία περιβαλλοντικών επιπτώσεων και από την άλλη να αποτραπούν  η να αμβλυνθούν οι αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις.
Έτσι την παραγωγή αερίων σύνθεσης που δημιουργείται από την καύση οργανικής ύλης και αποτελείται κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο(SYNGAS), την παρουσίασαν ως παραγωγή βιοαερίου που ως γνωστό προέρχεται από την αναερόβια χώνευση οργανικής ύλης με κύριο προϊόν της το μεθάνιο.
Πρόκειται για μια δραστηριότητα που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπόκειται στην αυστηρότερη υποκατηγορία Α1, επειδή η ενεργειακή καύση αποβλήτων και η συνακόλουθη εκπομπή τοξικών αερίων δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Διαφορετικοί κανόνες και άλλα μέτρα προστασίας επιβάλλονται σε αντίστοιχες δραστηριότητες, οι οποίες φυσικά είναι απαγορευτικές για περιοχές οριζόμενες ως NATURA, όπως αυτή που συζητάμε.
Την πολιτική συγκάλυψη της απάτης αυτής τόσο από την περιφερειακή όσο και τη δημοτική αρχή ήρθε να ταράξει και να αποκαλύψει σε όλο της το μέγεθος,  η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων που δεν είναι διατεθειμένοι να καταστρέψουν τις ζωές τους για χάρη των κερδών ενός επιχειρηματία.
Άλλωστε οι ίδιοι διαθέτουν αρκετή και πικρή εμπειρία από την καταστροφική για το περιβάλλον και τους ίδιους λατομική δραστηριότητα, και διατηρούν νωπές τις μνήμες από τις αναπτυξιολάγνες κορόνες και τις ψεύτικες υποσχέσεις των πολιτικών βαστάζων της επιχειρηματικής ασυδοσίας. Μιας ασυδοσίας που απολαμβάνει της πλήρους πολιτικής προστασίας όλων αυτών που νέμονται την εξουσία και οι οποίοι φρόντισαν να ευνουχίσουν και να παροπλίσουν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό. Είναι οι ίδιοι που έχουν εγκλωβίσει το ρυθμιστικό της περιοχής στις συμπληγάδες των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και που το ΄΄μαγειρεύουν΄΄ για την εξυπηρέτησή τους! 
Υπογραμμίστηκε από την παράταξή μας στη σχετική συζήτηση, ότι το ζήτημα αφορά την ευρύτερη περιοχή με δεδομένο ότι το λεκανοπέδιο αποτελεί ένα κλειστό οικοσύστημα που ήδη ασφυκτιά από τους εκπεμπόμενους ρύπους, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, και ότι μία ενδεχόμενη αδειοδότηση θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλους επιχειρηματίες για παρόμοιες δραστηριότητες.
Παράλληλα τονίστηκε ότι το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζει με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, πολιτική βέβαια που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Παρ’ όλα αυτά όμως η δημοτική αρχή όχι μόνο ενέκρινε την περιβαλλοντοκτόνα μελέτη, αλλά ως συνέπεια αυτής της πράξης της, εκτός των άλλων, θα κληθούν οι συμπολίτες μας να αποζημιώσουν και από πάνω τον επιχειρηματία για τη ζημιά που θα τους προκαλέσει, μέσω των τελών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!
Αυτό όμως το σενάριο μπορεί να τους το χαλάσει μόνο ο οργανωμένος και ενωμένος αγώνας όχι μόνο των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά της ευρύτερης μια και το πρόβλημα αφορά όλους μας.
Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει την ισχυρή δύναμη του λαϊκού παράγοντα όταν παρεμβαίνει στις υποθέσεις που τον αφορούν και δεν επαφίεται στη λεγόμενη αντιπροσώπευση με αποτελέσματα σαν και αυτό που σήμερα βιώνουμε.
Προτείνουμε το δημοτικό συμβούλιο να αναιρέσει την προηγούμενη απόφασή του για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της ρυπογόνας δραστηριότητας.  Να αντιταχτεί στην εγκατάσταση και λειτουργία όχι μόνο αυτής αλλά και κάθε άλλης παρόμοιας που επιβαρύνει το ευαίσθητο οικοσύστημα του κλειστού λεκανοπεδίου. Να πρωτοστατήσει και να παρέμβει πολιτικά προς κάθε κατεύθυνση για την επίτευξη αυτών των στόχων. Να αναλάβει το οικονομικό κόστος που θα απαιτήσει ο σκληρός   αγώνας των κατοίκων της περιοχής.

Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση             Μάης 2015