Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Επείγουσα προτεραιότητα η διασφάλιση σύγχρονης και ασφαλούς σχολικής στέγης!




Επείγουσα προτεραιότητα η διασφάλιση σύγχρονης και ασφαλούς σχολικής στέγης!

Διανύουμε τον τέταρτο μήνα από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το τέταρτο δημοτικό σχολείο της πόλης μας.
 Θεωρούμε χρονικό διάστημα ικανό για να επιλύονταν τα όποια γραφειοκρατικά και νομικά ζητήματα προκειμένου να άρχιζαν έγκαιρα οι εργασίες αποκατάστασής του. Εκείνο όμως που προκύπτει από την ενημέρωση που έχουμε η υπόθεση έχει βαλτώσει με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να υπάρχει κίνδυνος περιπλάνησης και ταλαιπωρίας των λαϊκών οικογενειών για μια ακόμη χρονιά.
Παράλληλα στενεύουν και τα περιθώρια εναλλακτικής λύσης αφού το κτιριακό συγκρότημα της Ανατολής όπου το τέταρτο δημοτικό στεγάστηκε προσωρινά, προορίζεται για τη στέγαση και λειτουργία του δεύτερου γυμνασίου της Ανατολής.
Η προσφερόμενη περίοδος για εργασίες του είδους είναι εντελώς συγκεκριμένη και περιορισμένη για την περιοχή μας λόγω καιρικών συνθηκών, και ως εκ τούτου οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες εξαιτίας της λαθεμένης τακτικής που ακολούθησε και της αδράνειας που επέδειξε  παρά και τις συνεχείς επισημάνσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης.
Για μια τεχνικά άρτια αποκατάσταση της προκληθείσας ζημιάς μέχρι την επόμενη σχολική περίοδο οι εργασίες του έργου θα έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει, ενώ  ακόμη αναζητείται λύση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την διόρθωση της βλάβης !
Παρ’ ολίγο να αντιμετωπίσουμε το ίδιο  πρόβλημα και για δυο νηπιαγωγεία της πόλης μας το πρώτο και το δωδέκατο που στεγάζονται σε οίκημα του κληροδοτήματος Παπάζογλου, και το οποίο είχε αρχικά αποφασίσει να κάνει έξωση στα νηπιαγωγεία και να στεγάσει τη νεοσυσταθείσα αρχιτεκτονική σχολή.
Οι περιπτώσεις  αυτές επαναφέρουν στην επικαιρότητα το σοβαρότατο ζήτημα της σχολικής στέγης και των πολιτικών που ασκούνται τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Η πολιτική σχολικής στέγης έχει από χρόνια ιδιωτικοποιηθεί μέσω της κατάργησης του πρώην οργανισμού σχολικών κτιρίων και της δημιουργίας ΑΕ, ενώ οι αρμοδιότητες για την εκπαίδευση μεταβιβάστηκαν προς την τοπική διοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
Ως εκ τούτου η λαϊκή ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση προσκρούει στους κερδοσκοπικούς νόμους της αγοράς που λυμαίνονται αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Το δημοτικό συμβούλιο έχει πολιτικό χρέος να συζητήσει σε βάθος το ζήτημα της παιδείας στο δήμο μας, να καταγράψει και να ιεραρχήσει τις συνολικές ανάγκες και να διεκδικήσει από την πολιτεία τους απαραίτητους πόρους ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία ενός σύγχρονου  και ασφαλούς για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση.
                                                                                                    Μάης 2015