Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία του καταφυγίου





Για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία του καταφυγίου

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο δήμο μας​ ​αποτελεί ​ένα χρόνιο και με κοινωνικές προεκτάσεις σημαντικό ζήτημα. ​Η δημοτική αρχή όμως επιμένει να παρακάμπτει την ουσία του προβλήματος, εξακολουθεί να το αξιοποιεί πολιτικά και να το αντιμετωπίζει ανορθολογικά, χρεώνοντας ταυτόχρονα το Γιαννιώτικο λαό με ένα σημαντικό οικονομικό κόστος μέσω της ανάθεσης της διαχείρισης του προβλήματος στις ιδιωτικές φιλοζωικές εταιρίες.
Πράγματι ο τρόπος με τον οποίον η δημοτική αρχή προσεγγίζει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων γίνεται σε λάθος κατεύθυνση αφού επιχειρείται η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προβλήματος, και τούτο εντελώς αποσπασματικά, και όχι οι αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν. Και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όπου εγκρίθηκε η πίστωση των 50.000 ευρώ σε φιλοζωική εταιρία, δυστυχώς απουσίασε μια παρόμοια προβληματική. Για τη ΔΡΑΣΥ η πηγή της παραγωγής αδέσποτων ζώων εντοπίζεται στην απουσία μητρώου ζώων με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν ανεξέλεγκτα να τα εγκαταλείπουν και έτσι να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Είναι επίσης λανθασμένη και έξω από κάθε λογική η υιοθέτηση της αντίληψης που υπονοεί ως φυσικό χώρο αυτών των ζώων κάθε χώρο έξω από αυτόν που παραδοσιακά τα χαρακτηρίζει ως οικόσιτα, και επομένως δεσποζόμενα (ζώα συντροφιάς, ποιμενικά, κυνηγόσκυλα κλπ). 
Η ΔΡΑΣΥ και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε προτάσεις για την όσο γίνεται ορθολογικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επισήμανε την ανάγκη ο ίδιος ο δήμος να αναλάβει την συνολική του διαχείριση. Να διαθέσει μέρος της πίστωσης που ξεπερνά κατά πολύ τις 110.000 ευρώ το χρόνο που δαπανάται για τη λειτουργία του καταφυγίου, ώστε παράλληλα με την καταγραφή, σήμανση, στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων, να καταγραφεί το σύνολο των δεσποζόμενων ζώων, αφού προηγηθεί εξαντλητική ενημέρωση του κοινού.
Πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που υποχρεώνει όλους τους πολίτες που έχουν ζώα στο σπίτι τους να τα καταγράψουν μέσω ειδικού ηλεκτρονικού τσιπ.  Ο δήμος να πλαισιωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό κτηνιατρικό αλλά και άλλο βοηθητικό προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τόσο για τη διαχείριση των ήδη αδέσποτων ζώων, όσο και για την καταγραφή του συνόλου των ζώων του δήμου μας.  Πολύτιμη προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αποδειχτεί η στενή συνεργασία με τον κτηνιατρικό σύλλογο της περιοχής μας. Σημαντικό ρόλο στην μείωση των ήδη αδέσποτων ζώων μπορεί να παίξει η καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για την υιοθεσία τους.
Η δέσμη των μέτρων αυτών μπορεί σε εύλογο χρονικό διάστημα να περιορίσει σημαντικά η και να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.
Αντί αυτών όμως επιλέγεται η πολιτική επιλογή της ιδιωτικοποίησης λειτουργιών του δήμου, μέσω της ανάθεσής τους σε ιδιωτικές οργανώσεις,  η συνέχιση της κατασπατάλησης των δημοτικών πόρων σε αδιέξοδες πρακτικές, η παροχή πολιτικής κάλυψης σε παραβιάσεις εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε βάρος των εργαζόμενων στο χώρο (απολύσεις καθαριστριών, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι).
Αναπάντητα τέλος μένουν από τη δημοτική αρχή πολλά  ερωτήματα που τέθηκαν και από τη ΔΡΑΣΥ στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τη λειτουργία του καταφυγίου.
·                     Πως γίνεται ένα καταφύγιο για το οποίο δαπανήθηκαν 360.000 για την κατασκευή του να διαθέτει μόνο 48 κελιά,  από τα 100 που είχε αρχικά προγραμματιστεί, και να στοιβάζεται εκεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός ζώων εγκυμονώντας κινδύνους για τα ίδια και τη δημόσια υγεία;
·                     Αληθεύει ότι υπήρξε η πρακτική της εμφάνισης δεσποζόμενων ζώων ως αδέσποτων και η καταγραφή αυτών ως υιοθεσίες με αποτέλεσμα αυτά που πραγματικά δικαιούνται των υπηρεσιών του καταφυγίου να τις στερούνται;
·                     Τι πρόκειται να πράξει η δημοτική αρχή για την αποζημίωση αλλά και την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά  δικαιώματα;
·                     Αληθεύει ότι τους ζητήθηκε από υπεύθυνο του δήμου να εργαστούν προσωρινά απλήρωτες μέχρι να αναλάβει τη διαχείριση η νέα φιλοζωική οργάνωση, η οποία όμως τους ανακοίνωσε τις απολύσεις τους;
·                     Πως θα εξασφαλιστεί ο έλεγχος της ορθής λειτουργίας του καταφυγίου ώστε να μην εμφανιστεί πάλι το φαινόμενο ζώα που έχουν σημανθεί ως στειρωμένα να γεννάνε.
·                     Πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της  κάλυψης με επιστημονικό κτηνιατρικό προσωπικό του καταφυγίου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και της απόδοσης των απλήρωτων δεδουλευμένων τους; Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η πρακτική, την οποία στηρίζει η δημοτική αρχή, να μην καταβάλλονται οι αποζημιώσεις των δυο κτηνιάτρων οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν προς τον εργασιακό τους χώρο!
·                     Η υπόθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων αφορά το σύνολο της Γιαννιώτικης κοινωνίας και προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων πολιτικών συμπερασμάτων σχετικά με τον ανορθολογικό και ατελέσφορο τρόπο, αλλά και με πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες που την αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή, και όχι μόνο!

Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή ΣΥσπείρωση