Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΘΕΜΕΛΙΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ ΜΑΣ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η ΔΡΑΣΥ απευθύνεται σήμερα στο Γιαννιώτικο λαό για να τον ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της ενωτικής της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε προεκλογικά με πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς. Καλεί όλους σας να πάρετε μέρος στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 του Μάρτη στις 6:30μμ στο Πολυθέαμα. Έτσι με την ενεργή σας συμμετοχή μπορείτε να συμβάλλετε δημιουργικά στις γενικότερες πολιτικές αποφάσεις που θα πάρει η γενική συνέλευση, μεταξύ των οποίων η ανακήρυξη του επικεφαλής και υποψήφιου δήμαρχου της παράταξης καθώς και η συγκρότηση του πρώτου πυρήνα του αγωνιστικού της ψηφοδελτίου. 
Η πολιτική μας παράταξη εναρμονιζόμενη με τις διακηρυκτικές της αρχές και αναλογιζόμενη την πολιτική αναγκαιότητα που η ιστορική κρισιμότητα και η λαϊκή απαίτηση επιβάλλουν, επωμίστηκε για μία ακόμη φορά το πολιτικό καθήκον ανάπτυξης μιας δύσκολης ενωτικής διεργασίας με όλες  τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής ανατρεπτικής αριστεράς. Εργάστηκε υπεύθυνα με διαλεκτική σκέψη και ιδεολογικό λογισμό μακριά από  μικροπαραταξιακούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες για τη δημιουργία ενός ενωτικού αγωνιστικού μετώπου των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Οι πολιτικοί σχηματισμοί της αριστεράς για μία ακόμη φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι της κρισιμότητας των περιστάσεων. Αγνόησαν προκλητικά το επιτακτικό κάλεσμα των καιρών κώφευσαν στις αγωνιστικές κραυγές και τις προσδοκίες των ανθρώπων της εργασίας που δοκιμάζονται σκληρά από τις πολιτικές του κεφαλαίου. Απάνθρωπες πολιτικές που με ιδιαίτερο ζήλο  εξειδικεύουν και εφαρμόζουν οι τοπικοί του εκφραστές σε δήμους και περιφέρειες. Δυστυχώς για άλλη μια φορά επικράτησε ο ανθενωτικός  παραλογισμός μιας πολιτικής ελίτ που επιλέγει να σηματοδοτεί και να χρωματίζει τις πολιτικές εξελίξεις αποκλειστικά με το δικό της κομματικό χρώμα.  
Τα δυο κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς με την άρνηση τους για ενωτική συμπόρευση στις επερχόμενες εκλογές χρεώνονται ακέραια την βαριά ευθύνη να τορπιλίσουν τη δυνατότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς να βρεθεί στο προσκήνιο των εξελίξεων διεκδικώντας με όρους την επικράτησή της σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό τους γνωστούς πολιτικούς σχηματισμούς του αντιλαϊκού καταστημένου να λυμαίνονται την τοπική εξουσία. Τόσο απερίσκεπτα υποτίμησαν και απαξίωσαν προκλητικά το πιο ισχυρό όπλο της λαϊκής αντίστασης και νικηφόρας προοπτικής που είναι η αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε κάθε μετερίζι της διεξαγόμενης ταξικής πάλης. 
Η  Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει να υποστηρίζει πως η ενωτική της πράξη υπηρετείται με την ένταξη των δυνάμεων της αριστεράς στους δικούς της κομματικούς και παραταξιακούς χώρους, περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν αποδέχεται «κανένα κάλεσμα ενότητας». Θα μπορούσε κανείς και να καταλάβει την ερμητικά οργανωτική οχύρωση του ΚΚΕ προκειμένου να εμποδίσει πιθανές ιδεολογικές επιδράσεις και επιρροές του χώρου του από δυνάμεις της άλλης κομμουνιστικής αριστεράς. Αλλά όσο για την απρόκλητη, ανυπόστατη, κακόβουλη και υβριστική  επίθεση στον επικεφαλής και επομένως στην ίδια μας την παράταξη μόνον σε νοσηρή πολιτική εμπάθεια μπορούμε να την αποδώσουμε. Για όσους έχουν κοντή μνήμη, θυμίζουμε πως επανειλημμένα η αριστερά της τοπικής κοινωνίας τίμησε την παράταξη και τον επικεφαλής της για την πολιτική και ιδεολογική τους συνέπεια και το αγωνιστικό τους ήθος. Τελικά την απάντηση την έχει δώσει και θα την δίνει διαχρονικά και κρυστάλλινα  ή ίδια η ζωή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κατά τα άλλα ’’κατεξοχήν ενωτικός πολιτικός χώρος της αριστεράς’’ σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, μέσα από την δημοτική του παράταξη Γιάννενα - πολίτες για την ανατροπή, ύστερα από ένα μήνα και πλέον αναμονής και τρεις συναντήσεις για ακόμη μία φορά δεν άντεξε στον πειρασμό ’’της πολιτικής του επικυριαρχίας’’ και απέρριψε την ισότιμη σύμπραξη των δύο δημοτικών παρατάξεων επικαλούμενος την πολιτική του θέση που θέλει το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης να σηματοδοτεί και να παραπέμπει στον δικό του πολιτικό χώρο.
Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Γιάννενα - πολίτες για την ανατροπή» με την απόφασή τους αυτή ασφαλώς και επωμίζονται την πολιτική ευθύνη άρνησης της ισότιμης εκλογικής σύμπραξης με την ΔΡΑΣΥ. Ένα πολιτικό γεγονός που θα ξεσήκωνε τον κόσμο της αριστεράς, θα τάραζε τα νερά της ενωτικής απραξίας, θα προσέδιδε πολιτικό κύρος, ιδεολογική αξιοπιστία και αγωνιστική δυναμική σε έναν ενωτικό σχηματισμό που θα έδινε τη δυνατότητα στην αριστερά από θέση ισχύος να βρεθεί δίπλα στα λαϊκά κινήματα και τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου.
ΝΑΡ και ΣΕΚ αναθεωρώντας τη θέση της για την πολιτική των συνεργασιών που είχε σε ένα προηγούμενο διάστημα αποφάσισε να μην έχει καμία σχέση, πόσο μάλλον συνεργασία, με την λοιπή αριστερά της πόλης. Μια ακόμη παραλλαγή της αντιενωτικής θέσης του ΚΚΕ που η ίδια τόσο συχνά έχει καταδικάσει και χαρακτηρίσει ως επιλογή κομματικής περιχαράκωσης που υψώνει φραγμούς στις πολιτικές διεργασίες για την επίτευξη ενωτικής  αγωνιστικής δράσης της αριστεράς. Τελικά, αφού διαφοροποιήθηκαν από την θεμελιώδη θέση της ΔΡΑΣΥ που είναι η προσπάθεια για ενότητα με όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, στη βάση ενός προγραμματικού σχεδίου όπως περιγράφεται από το προσχέδιο της διακήρυξής μας αποχώρησε συγκροτώντας την δική της  παράταξη.
Η εξέλιξη αυτή ασφαλώς και δημιούργησε προβλήματα στην ΔΡΑΣΥ. Από την ανθρώπινη φθορά που επιφέρει η εσωτερική διαπάλη, μέχρι τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε από το αγωνιστικό καθήκον εξόρμησης και επικοινωνίας με τους κατοίκους της πόλης μας. 
Η ΔΡΑΣΥ δεν έθεσε κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου παρά μόνο τη συμφωνία για μια ισότιμη ενωτική σχέση μέσα από ένα αγωνιστικό πολιτικό πλαίσιο αρχών που θα αποκαλύπτει και θα αντιπαλεύει τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ένα πλαίσιο αρχών που περιγράφεται από τη διακήρυξη της παράταξης ως απαραίτητη βάση κουβέντας προκειμένου να πάνε τα πράγματα αλλιώς και η αριστερά να μπορέσει να βρεθεί δίπλα στις αγωνίες και τα προβλήματα των πολιτών αυτής της πόλης.
Πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση και υλοποίηση του αγωνιστικού αυτού προγράμματος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά μόνο ο Γιαννιώτικος λαός. Αυτός που βιώνει την ανεργία, την απλήρωτη, εργασία, τη διάλυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Αυτός μόνο με τη ενεργή και οργανωμένη του συμμετοχή μπορεί να πάρει την υπόθεση της διαχείρισης των ζητημάτων που τον αφορούν στα χέρια του, να συγκρουστεί με τις επιλογές του κεφαλαίου, να αξιοποιήσει τις όποιες δυνατότητες του δίνονται τόσο στα πλαίσια αυτού του συστήματος όσο και έξω από αυτό προς όφελός του.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ούτε περισσότερο καλλιεργούμε ανεύθυνες και επικίνδυνες ψευδαισθήσεις και προσδοκίες από μια τέτοια διαχείριση! Το αποφασιστικό όμως βήμα της εκλογικής σύμπραξης θα μπορούσε να είναι μια τεράστια συμβολή με μεγάλη και καταλυτική απήχηση στην υπόθεση της ενότητας του λαϊκού κινήματος!
Αναπτύξαμε την ενωτική μας αυτή πρωτοβουλία με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αυτή ενέχει με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μας και με γνωστές τις θέσεις και συμπεριφορές των κομμάτων της υπόλοιπης αριστεράς. Η μη επίτευξη του πολιτικού μας στόχου ουδόλως μας απογοητεύει.  Άλλωστε η αρνητική αυτή εξέλιξη ήταν από την αρχή η πλέον πιθανή εκδοχή. Η αυτοδιοικητική μας παράταξη ατσαλωμένη θα συνεχίσει την αγωνιστική της πορεία  με μεγαλύτερη πολιτική θέρμη και  αγωνιστική δυναμική.
Η ΔΡΑΣΥ, χωρίς να υποστείλει ούτε στιγμή τη σημαία της αγωνιστικής ριζοσπαστικής ενότητας, θα βαδίσει με σιγουριά στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, μαζί με τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατή και καθαρή η φωνή τους στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
          Θα αποκαλύψει και θα καταγγείλει τα εμπόδια και τα αναχώματα που το αστικό πολιτικό σύστημα θορυβημένο κατασκευάζει προκειμένου να διοχετεύσει τη λαϊκή αγανάκτηση σε ακίνδυνους και ανώδυνους για το ίδιο ατραπούς.
          Θα αγωνιστεί και θα αντιπαλέψει την σκληρή πολιτική της συγκυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ που μετατρέπει την τοπική διοίκηση σε δυνάστη του εργαζόμενου λαού.
          Μια και μοναδική δέσμευση μπορούμε να αναλάβουμε απέναντι στο Γιαννιώτικο λαό, εκείνη που θα καθιστά αποκλειστικά δική του την όποια δύναμη και φωνή θα δώσει στην Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση!

Καλούμε για άλλη μια φορά όλους σας να πάρετε μέρος στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 του Μάρτη στις 6:30μμ στο Πολυθέαμα.

Μάρτης  2014                                                             Δ.Ρ.Α.ΣΥ.
                                                                     ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΉ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ