Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Δ. Ρ. Α. ΣΥ. - ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Οι δημοτικές εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή της ταξικής πάλης. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας βρίσκονται αντιμετωποι με το φάσμα της πείνας, της φτώχιας, της εξαθλίωσης, που όμοιό του συναντά κάποιος μόνο σε πολεμική κατάσταση. Απέναντι στην κυβέρνηση και το αστικό μέτωπο εξουσίας αποτελεί ανάγκη να εκφραστεί η οργή μας. Γι’ αυτό πρέπει να καταδικασθούν η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και η πολιτική της, να καταδικασθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και της τρόικας. Να απομονωθούν οι υποψήφιοι νεοναζιστές δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. Να καταδικασθούν οι κεντροαριστερές λογικές διαχείρισης και αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος (Ελιά, ΔΗΜΑΡ, κίνηση των 5 Δημάρχων κλπ). Να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ για να ανατραπούν τα μνημόνια και όσοι τα στηρίζουν. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις των αγώνων, της αλληλεγγύης και της δημιουργίας, οι δυνάμεις της ανατρεπτικής  και  ακηδεμόνευτης  πολιτικής  και  κοινωνικής
βρίσκεται επί της ουσίας σε κάθεστώς πτώχευσης, σε διαρκή επιτήρηση  από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οι πιστωτές της υπαγορεύουν τους όρους για τη συνέχιση της πίστωσης. Η επίλυση οποιουδήποτε άμεσου προβλήματος της εργατικής τάξης και του λαού συναρτάται από την αστική τάξη και το κράτος με το πρόβλημα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, της ανόδου της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της μείωσης των ελλειμμάτων.
Κατά συνέπεια, η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του κινήματος (εργασία, αξιοπρεπείς αποδοχές, μισθοί και συντάξεις, μείωση χρόνου εργασίας και εργάσιμου βίου, δυνατότητα δανεισμού με μικρά επιτόκια κλπ.), εξαρτάται από τη μονομερή διαγραφή ή τη συνέχιση της εξυπηρέτησης του χρέους.  Η  κυβέρνηση και  το  αστικό πολιτικό προσωπικό υψώνουν κοινό μέτωπο κατά των λαϊκών και εργατικών διεκδικήσεων. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν, οι δεκάδες πανεργατικές και κλαδικές απεργίες ανέδειξαν τις θέσεις των εργαζομένων. Η ΠΑΣΚΕ
Και η ΔΑΚΕ που οδηγούσαν  σε εκφυλισμό τις όποιες συλλογικές διαδικασίες, και που μαζί με την κυριαρχία των εργοδοτικών συνδικαλιστών προσπαθούσαν να αδρανοποιήσουν πλατιές μάζες εργαζομένων από τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, χάνουν την πλειοψηφία στα μεγάλα σωματεία και στις Ομοσπονδίες (ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθηνών). Η στροφή προς τα αριστερά που κατάδεικνύεται, δίνει νέες δυνατότητες στο εργατικό κίνημα.
Απέναντι στο ζοφερό μέλλον για τον λαό, η λύση δε βρίσκεται σε αφηρημένες ιδεολογικές ενότητες, που δια-
δράσης, κόντρα στις λογικές του κυβερνητισμού, της διαχείρισης της κοινωνικής κατάστροφής και των ανθρωποθυσιών στο βωμό του ευρώ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (Νοέμβρης 2010) τα πράγματα γύρω μας έχουν χειροτερέψει σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτική των Μνημονίων καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας για τους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη κι ο λαός βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη επίθεση  στα  δικαιώματα  και  τις κατακτήσεις  τους.   Η χώρα
σπούν  την  εργατική τάξη,   επιδιώκοντας  την  κομματική τική καθαρότητα. Η μόνη απάντηση βρίσκεται στον πλατύ συντονισμό σωματείων, εργατικών κέντρων, ομοσπονδι-ών, στη βάση των προβλημάτων των εργαζομένων, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Στην προώθηση δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιών με τον αγώνα στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων και των γενικών συνελεύσεών τους, σαν τη μοναδική απάντηση στον εκφυλισμό και την απόμαζικοποίηση που προσπθεί να επιβάλλει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Ο Καλλικράτης σφραγίζει την αντιλαϊκή οργάνωση του κράτους.
Ο Καλλικράτης αποτέλεσε και αποτελεί τη θεσμική βάση εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων στο επίπεδο του τοπικού και περιφερειακού κράτους. Εξυπηρετεί την κίνηση - κερδοφορία του κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο, τους βασικούς άξονες της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Ο «Καλλικράτης» έστρωσε ουσιαστικά το έδαφος, από τη σκοπιά των αρμοδιοτήτων: α) κοινωνικής πολιτικής (μεταφορά μεγάλου αριθμού αρμοδιοτήτων -πολλές από αυτές κοινωνικής πολιτικής- από το κεντρικό στο τοπικό κράτος, με παράλληλη τεράστια μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης) β) χάραξης συνολικότερης πολιτικής τοπικά (π.χ. επιχειρησιακά προγράμματα, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, εργασιακές σχέσεις κ.λ.π.) γ) θεσμικής οργάνωσης, για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο ρόλος του δημάρχου-περιφερειάρχη, των επιτροπών, των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και επιπλέον
η οικονομική επιτροπεία στους δήμους αναδεικνύουν σε ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αυτό της δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση έφερε τα εξής αποτελέσματα:
 Απολύσεις εργαζόμενων στους ΟΤΑ και τις Νομαρχίες.
 Πλήρη απορύθμιση και κατάρρευση των δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών
Δημοτικά - Περιφερειακά συμβούλια ελεγχόμενα από το τοπικό κεφάλαιο, το κράτος και τους πολιτικούς εκφραστές του
Απομάκρυνση των κέντρων λήψεων αποφάσεων από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής
Διατήρηση δημοτικών τελών σε υψηλές τιμές (ύδρευση, καθαριότητα, αποχέτευση, τροφεία βρεφονηπιακών σταθμών, χαράτσια για την στάθμευση κ.α.)
Υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων στην πόλη και την ύπαιθρο.
Κατάργηση Δημοσίων Υπηρεσιών (Αγροτικά Κτηνιατρεία, ΔΟΥ, κ.λ.π.) που επέτειναν την ερήμωση της υπαίθρου.
Πολλαπλοί φραγμοί (οικονομικοί, εκλογικοί κ.α.) για τη συμμετοχής μικρότερων συνδυασμών εκφραστών των συμφερόντων των εργαζομένων στα συμβούλια τοπικής διοίκησης.
Θεσμοθέτηση της αστυνόμευσης και της τρομοκράτησης των εργαζομένων μέσω της αξιολόγησης.
Υπό αυτή την έννοια τα Μνημόνια Σταθερότητας και «Καλλικράτης» πάνε μαζί.
Αρνούμαστε τόσο το υπάρχον όσο και το προηγούμενο μοντέλο τοπικής διοίκησης. Θεωρούμε καθοριστικό παράγοντα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής μας, την έκβαση της ταξικής πάλης. Για το λόγο αυτό δίνουμε και βαρύτητα στην ενεργή συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής, με επιτροπές αγώνα, με άμεση δημοκρατία, αλλά και με απλή αναλογική σε όλες τις αρχαιρεσίες, για μια πραγματική τοπική λαϊκή αυτοδιοίκηση.
Τα μέτρα προωθούνται σε μία περίοδο που στα Γιάννενα υπάρχει κοινωνικοοικονομικός αναβρασμός.
Η φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση αγγίζει όλα τα στρώματα του λαού:
Χιλιάδες είναι οι απολυμένοι εργαζόμενοι με την ανεργία να αγγίζει το 30%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς εντείνονται με τις μειώσεις να ξεπερνούν το 30%.
Η εύρεση δουλειάς για τους ανέργους - κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες - αποτελεί όνειρο, ενώ εντείνεται το φαινόμενο της νέας μετανάστευσης
Όσοι «τυχεροί» δουλεύουν είναι απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα που συχνά αγγίζουν το χρόνο
Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς βασιλεύει, με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα να ζουν με το φόβο της απόλυσης
Τα εργατικά ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα, πολλαπλασιάζονται, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό τεράστια πίεση, ενώ η ασύδοτη πλέον εργοδοσία αγνοεί κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας
Δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους.
Οι μικροεπαγγελματίες οδηγούνται σε αφανισμό με την ανεργία και τα χρέη να κρέμονται πάνω από το κεφάλι τους.
Μικροί & μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστροφή τους.
Η πλειοψηφία του λαού βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών.
Η καθημερινότητα στην πόλη και στο χωριό υποβαθμίζεται. Η παιδεία και η υγεία υποτάσσονται στην αγορά. Κέντρα υγείας, σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές δομές (π.χ. το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι») υπολειτουργούν.
Η φύση αποτελεί βασικό αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η καταστροφή της, πηγή εσόδων για το κεφάλαιο που μετατρέπει την Παμβώτιδα, τον Καλαμά και τον Άραχθο σε σκουπιδότοπους
Την όλη κατάσταση επέτεινε το κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ, αλλά και το ξεπούλημα της κρατικό-συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της ΔΩΔΩΝΗΣ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ οδήγησε την περιοχή στην καταστροφή. Οι εξελίξεις στο εργοστάσιο (απολύσεις, μειώσεις μισθών, πτώση της τιμής παραγωγού για το γάλα) δικαιώνουν απόλυτα τους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους και όσους άλλους πάλεψαν για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα και αποτελούν χειροπιαστό παράδειγμα για το τι σημαίνει «ιδιωτικοποίηση»...

Η τοπική διοίκηση στην υπηρεσία των συμφερόντων του κεφαλαίου
Η δημοτική αρχή Φ. Φίλιου (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) συνεπικουρούμενη από την δημοτική παράταξη Ν. Γκόντα (Ν.Δ.) συμφωνεί και εφαρμόζει όλες τις αντιλαϊκές - αντεργατικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ. Ξεκίνησε την θητεία της με τις απολύσεις 128 εργαζόμενων της ΑΔΕΙ και ακολουθεί με συνέπεια την προηγούμενη αντιδραστική δημοτική αρχή του Ν. Γκόντα, που κατάστρεψε τους δημόσιους χώρους φτιάχνοντας τα εκτρώματα του Grand Sarai, του Πάρκινγκ της  πλατείας, του νέου «ΚΤΕΛ»,  του ερείπιου της «ΟΑΣΗΣ», της Γαριβάλδη. Η σημερινή δημοτική αρχή στήριξε δια της σιωπής της την (παράνομη σύμφωνα με το ΣτΕ) απόφαση της μεταφοράς του ΚΤΕΛ στην Παπανδρέου. Η «οικολογική» της πολιτική χαρακτηρίστηκε από την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη δημιουργία πίστας θαλάσσιου σκι εντός του προστατευόμενου οικοσυστήματος της Λίμνης.
Με ευθύνη των αυτοδιοικητικών διαχειριστών επιβλήθηκε με τη βία η απαράδεκτη περιβαλλοντικά «λύση» του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, ενώ πάγωσε η μελέτη και κατασκευή των ΧΥΤΥ και των συνδεδεμένων με αυτόν δικτύων στην περιοχή.  Ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού παρουσίασε προβλήματα λειτουργίας και διασποράς ρύπων στο περιβάλλον, ακριβώς όπως είχαν προβλέψει όλοι όσοι αντιτάχθηκαν εξ αρχής στην κατασκευή του. Ο ΧΥΤΑ & οι ανεξέλεγκτες χωματερές, ο Βιολογικός & η Βιομηχανική Περιοχή, ακόμη κι αυτός ο υδροφόρος ορίζοντας  με τη λίμνη και τις υπόλοιπες υδραυλικές πηγές είναι στο κόκκινο, αν δεν έχει ξεπεράσει τα όρια άμεσου κινδύνου.
Η πολιτική του Φίλιου είναι  η ίδια πολιτική που είχε ακολουθήσει ο Νίκος Γκόντας. Η απερχόμενη δημοτική αρχή αφήνει πίσω της ελάχιστο κοινωνικό έργο, δυσβάστακτα δημοτικά τέλη, πανάκριβο τιμολόγιο νερού και μια πόλη αφιλόξενη για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, λόγου χάρη για τα ΑμΕΑ. Η δημοτική αρχή εγκλωβισμένη στην ίδια της την πολιτική έδειξε ανοχή σε ζητήματα διαλεύκανσης της διαφθοράς που εμφανίστηκαν στο Δήμο. Αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανάγκες, επικεντρώθηκε σε έργα αμφίβολης «τουριστικής ανάπτυξης» εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Έφτασε στο σημείο να διαφημίσει μέσα από τις συχνότητες του Δημοτικού Ραδιοφώνου «αγορές χρυσού», τους σύγχρονους δηλαδή μαυραγορίτες. Τέλος, η δημοτική αρχή του Φίλιππα Φίλιου συντάχθηκε απόλυτα με τη διαχείριση της αγωνίας των ανέργων μέσω των δουλεμπορικών προγραμμάτων και της «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ.
Για μια εργατική και λαϊκή απάντηση στην πόλη μας
Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να εκφραστεί η οργή που νιώθουμε όλοι μας, σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση. Απαιτούνται πράξεις και αγώνες. Απαιτείται μια άλλη αριστερά, που θα μιλάει και κυρίως θα πράττει στο όνομα της κοινωνικής αναγκαιότητας. Την πρόταση μας για τους αγώνες και την παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές την απευθύνουμε επιθυμώντας να βαδίσουμε μαζί με κάθε εργαζόμενο με μειωμένο μισθό, με κάθε κάτοικο που δεν του φτάνουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα, με κάθε απολυμένο, με κάθε απλήρωτο, με κάθε νέο της περιπλάνησης και των πεντάμηνων,  με κάθε απεργό εργαζόμενο, με κάθε  άλλη- λέγγυο αγωνιζόμενο, με κάθε οργισμένο πρώην ψηφοφόρο των καθεστωτικών κομμάτων.
Στην πάλη αυτή βρισκόμαστε μαζί με συναγωνιστές και συντρόφους διαφορετικών ρευμάτων και αντιλήψεων με όλους μοιραζόμαστε τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική την αγωνία για το μέλλον και τον προβληματισμό για την αναζήτηση λύσης μπροστά στο αδιέξοδο που μας οδηγεί η αστική τάξη. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε προτείνοντας άμεση απάντηση, πολιτική πρόταση που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού.
 Οι εκλογές δεν είναι στενά αυτοδιοικητικές. Αποτελούν μέρος της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και ζητείται σε αυτές η συναίνεση του λαϊκού παράγοντα προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Ήρθε η ώρα για να δοκιμάσουμε το δρόμο του αγώνα, να συνειδητοποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη. Οι μαζικοί αγώνες και η νίκη τους είναι η λύση.
Καλούμε για μέτωπο αγωνιστικής απάντησης και συσπείρωσης τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία. Τον καιρό της επίθεσης στη ζωή μας, ας απαντήσουμε ενωτικά για να τους ανατρέψουμε. Γιαννιώτισσα / Γιαννιώτη συμπορεύ-σου με τη ΔΡΑΣΥ στους δρόμους της πόλης, στα χωριά του λεκανοπεδίου. Ας εντείνουμε αποφασιστικά  τις προσπάθειές μας, για την αναγέννηση της δικής μας συλλογικής  πάλης  στην  γειτονιά  και  σε  κάθε χώρο  δουλειάς, παλεύοντας για :
Οικονομία στις ανάγκες του λαού και του τόπου.
Ø Ανατροπή των αντεργατικών προγραμμάτων στα-θερότητας και των μνημονίων. Ανυπακοή της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου στις επιταγές των Μνημονίων για περικοπές του κοινωνικού κράτους και απολύσεις. Διαμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου στη βάση των λαϊκών αναγκών.
Ø Άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ø Έξοδος απ’ την Ευρωζώνη και την ΕΕ, αποδέσμευση απ’ όλους  τους  ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - μηχα-νισμούς, όπως είναι το Δ.Ν.Τ., το ΝΑΤΟ κ.α.
Ø Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο. Καμμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΙ και των άλ-λων κοινωφελών υπηρεσιών του Δήμου.
Ø Χωρισμό κράτους - εκκλησίας, από-υπαλληλοποίηση των ιερέων και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, δήμευση της περιουσίας της. Παραχώρηση των εκκλησιαστικών αγρών εντός των ορίων του Δήμου για καλλιέργεια από ανέργους και φτωχά νοικοκυριά.
Ø Χάρισμα - διαγραφή των χρεών για την πρώτη κατοι-κία σε όλους τους εργαζόμενους. Υπεράσπιση από τη δημοτική αρχή του καθολικού δικαιώματος στη στέγαση. Στήριξη του δήμου στις επιτροπές κατοίκων ώστε κανένα σπίτι να μη βγει σε πλειστηριασμό.
Ø Ρύθμιση των χρεών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάρισμα - διαγραφή χρεών στα υπερχρε-ωμένα νοικοκυριά που το εισόδημά τους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Κήρυξη  του  Δήμου  ως περιοχή  απαγόρευσης των κατασχέσεων.
Δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια
Ø Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή  πτωχεύουν, δήμευση των περιουσιών των ιδιοκτητών τους, η συνέχιση της λειτουργίας τους με εργατικό έλεγχο. Στήριξη των τοπικών η μη επιχειρήσεων που λει-τουργούν με εργατικό έλεγχο (π.χ. ΒΙΟΜΕ) από το Δήμο.
Ø Ικανοποίηση των διεκδικήσεων του  συνδικαλιστικού κινήματος για αύξηση σε μεροκάματα, συντάξεις, μισθούς, 7ωρο-35ωρο-5ήμερο, ασφαλιστικά δικαιώμα-τα, παιδεία, υγεία, πρόνοια. Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.
Ø Απαγόρευση των απολύσεων. Καμία διαθεσιμότητα /απόλυση. Να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι απο-λύθηκαν το προηγούμενο διάστημα (π.χ. από την ΑΔΕΙ).
Ø Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλους τους εργάτες ανεξάρτητα  έθνους,  θρησκείας  και
χρώματος. Διαγραφή από τη λίστα προμηθευτών του Δήμου των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους ή υιοθετούν ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις και συμπεριφορές.
Ø Εγγυημένος βασικός μισθός για όλους τους εργάτες γης-κτηνοτροφικών μονάδων και ένταξή τους στο ΙΚΑ.
Ø Εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας ή ασφάλισης.
Ø Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων του Δήμου και κατά προτεραιότητα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ).
Ø Αγορά Κλειστή τις Κυριακές - Σεβασμός στο πενθήμερο και το ωράριο των εργαζόμενων. Στήριξη του δικαιώματος των εργαζόμενων στην ανάπαυση και την κοινωνική ζωή, κόντρα στις ορέξεις πολυκαταστημάτων - ΟΟΣΑ και Τρόικας.
Αγροτική οικονομία που θα σέβεται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
Ø Κρατική ενίσχυση στους συνεταιρισμούς των μεσαίων αγροτών για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη βάση ενός δημοκρατικού συνεταιριστικού πλαισίου, με μια ψήφο ανά αγροτικό νοικοκυριό. Επιλογή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών
Ø Παραγωγή καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων από το κράτος, με εργατικό έλεγχο. Δημιουργία δημοτικής τράπεζας σπόρων σε συνεργασία με αντίστοιχες κινήσεις (π.χ. Πελίτι) για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών και τη στήριξη των καλλιεργητών του Δήμου, σε αντιπαράθεση με την εγκληματική νομοθεσία της Ε.Ε. που προωθεί τα μεταλλαγμένα και κατοχυρώνει τον ασφυκτικό έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού από τις πολυεθνικές εταιρείες.
Ø Ακύρωση της ληστρικής σύμβασης ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ και επανακρατικοποίηση της ΑΤΕ χωρίς καμιά αποζημίωση με πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς παντού. Επαναλει-τουργία της ΣΒΕΚΗ. Ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δή- μο για την επαναλειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΣΒΕΚΗ
υπό τον έλεγχο των παραγωγών και των εργαζομένων.
Ø Κρατικές τιμές παράδοσης στα αγροτικά προϊόντα και απαγόρευση της ιδιωτικής εμπορίας τους. Διακίνηση μέσα από τους συνεταιρισμούς. Στήριξη από το Δήμο πρωτοβουλιών όπως οι λαϊκές αγορές των συνεταιρι-σμένων παραγωγών, τα Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες κ.α.
Δημοκρατικό - Συμμετοχικό  Θεσμικό Πλαίσιο
Ø Ανατροπή της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Κατάργηση του συνολικού αντιδραστικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προώθηση της απλής αναλογικής. Ανυπακοή στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις του Καλλικράτη.  Ανάληψη σχετικών  πρωτοβουλιών πανελλαδικής εμβέλειας από το Δήμο στα πλαίσια της  ΚΕΔΚΕ
Ø Θέσπιση συμβουλίων γειτονιάς και υποστήριξη για  την
πραγματική συμβολή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ενθάρρυνση του ρόλου λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών κατοίκων, συλλόγων κ.λ.π.
Ø Διαφάνεια και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση. Δημοτική αρχή ανοικτή στην κριτική, με το δημόσιο βίο στην πόλη πραγματικά δημόσιο, χωρίς επιχει-ρηματικά ή άλλα στεγανά. Χρήση τεχνολογιών ανοικτού λογι-
σμικού, σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και συνεργασία με τις σχετικές συλλογικότητες για τον περιορισμό της εξάρτησης του Δήμου από το πολυεθνικό μονοπώλιο πληροφορικής. Εναντίωση στις συνθήκες ACTA, SOPA και PIPA και στις κρα-τικές και επιχειρηματικές πρακτικές για τον περιορισμό της ελευθερίας του διαδικτύου και τη λογοκρισία. 
Ø Αντίσταση στο φασισμό και την κρατική τρομοκρατία. Ανάληψη πρωτοβουλιών διαφύλαξης - ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, στήριξη αντιφασιστικών κινήσεων, εναντίωση στην αστυνομική βία και τρομοκρατία. Να φύγουν τα ΜΑΤ από την πόλη μας!
Δημοτικός οικονομικός προγραμματισμός
Απέναντι στην πολιτική που προώθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κόντρα στην εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο δημοτικών υπηρεσιών, στις πολιτικές της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και του δημόσιου χώρου διεκδικούμε:
Ø Επαρκή χρηματοδότηση από το τακτικό κρατικό προϋπο-λογισμό και άμεση επιστροφή στους ΟΤΑ των κονδυλιών που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις. Μπλοκάρισμα της απόδοσης τελών, φόρων και άλλων εσόδων από το Δήμο στο κράτος για την αποφυγή μετακύλισης του κόστους στους Δημότες.
Ø Τα Δημοτικά  Έργα είναι Δημόσια Έργα. Απορρίπτουμε τη λογική των ΣΔΙΤ, των συγχρηματοδοτούμενων έργων και του παγώματος των δημοσίων επενδύσεων. Οι ανάγκες και το μέλλον του λαού της πόλης δεν χωράν στην Προκρούστεια κλίνη του ΕΣΠΑ και του JESSICA.
Ø Διαγραφή του χρέους των δήμων προς τις τράπεζες. Διερεύνηση του χρέους του Δήμου και απόδοση ευθυνών σε όσους το δημιούργησαν. Καμμιά έκπτωση στις υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στους πολίτες στο όνομα του χρέους.
Ø Μείωση δημοτικών τελών και φόρων. Κατάργησή τους για ανέργους, μετανάστες, άτομα με ειδικές ανάγκες ή απλήρωτους εργαζόμενους. Λειτουργία του Δήμου με αρχή την πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά και όχι την «ανταποδοτικότητα» και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ø Δημοτικές υπηρεσίες που να λειτουργούν δημοκρατικά, όπου βαρύτητα θα έχει η συνέλευση των εργαζομένων και το ανοικτό στο λαό  Δημοτικό  Συμβούλιο.   Καμμιά   συνερ-
γασία με τους  εθνικούς  και  υπερεθνικούς  μηχανισμούς χειραγώγησης και λεηλασίας των Δήμων. (Ευρωπαϊκός Χάρτης της ΤΑ, Ελληνογερμανική Συνεργασία, Παρατηρη-τηριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ΤΑΙΠΕΔ). Ανεπιθύμητοι στην πόλη οι Ράϊχενμπαχ και οι Φούχτελ!
Ø Επαναλειτουργία των συνεργείων συντήρησης του δήμου (μηχανουργείο, οχημάτων, ξυλουργείο, ηλεκτρο-λογείο κ.λ.π.) με πρόσληψη προσωπικού για τη μείωση του λειτουργικού κόστους που εκτοξεύτηκε λόγω της παράδοσης των εργασιών συντήρησης σε ιδιώτες.
Ø Μεταβίβαση της εκκλησιαστικής  περιούσιας και των κληροδοτημάτων στο δήμο. Απευθείας έλεγχος από το λαό.  Απαγόρευση πώλησης, ενοικίασης και μεταβίβασης των κληροδοτημάτων. Απόδοση όλων των κτηρίων του Δήμου για χρήση από συλλογικότητες πολιτών, δομές αλληλεγγύης, αυτόνομες ομάδες.
Ø Αυστηρή φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο. Συλλογή των χρεών που υπάρχουν στο δήμο από μεγαλοεπιχειρηματίες που επί χρόνια αρνούνται να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Αύξηση των τελών άντλησης για τις εταιρείες εμφιάλωσης πόσιμου νερού, με έλεγχο της αντλούμενης ποσότητας και διεκδίκηση από το Δήμο των διαφυγόντων εσόδων προηγούμενων ετών.
Κοινωνική πολιτική στην  παιδεία και  την υγεία
Σε ένα πλαίσιο όπου παιδεία και υγεία χαρακτηρίζονται σαν εμπορεύματα, τα προγράμματα σταθερότητας και η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη εφαρμόζονται για να ολοκληρώσουν τη διάλυση τους. Οι περικοπές στις προσλήψεις προσωπικού, η όλο και πιο διευρυμένη εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς είναι κάποια από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων αυτών. Πολλά σχολεία και κέντρα υγείας έχουν κλείσει στα πλαίσια της μείωσης των εξόδων του κράτους.  Η παρέμβασή μας κρίνει αναγκαία τα εξής:
Ø Υλική και οργανωτική ανάπτυξη της δημόσιας αστικής πρωτοβάθμιας υγείας σε κάθε γειτονιά. Όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στον οικογενειακό τους γιατρό. Στήριξη δομών όπως το Κοινωνικό Ιατρείο όχι ως μέτρο υποκατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων αλλά ως έμπρακτη πρωτοβουλία ανακούφισης, συμμετοχής και αλληλεγγύης.
Ø Άμεσο και μαζικό διορισμό εκπαιδευτικών και γιατρών για τη στελέχωση σχολείων και νοσοκομείων. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους τομείς αυτούς. Καταγραφή σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και τις συλλογικότητες των εργαζομένων υγείας των πραγματικών αναγκών και διεκδίκηση διορισμών κόντρα στις μνημονιακές απαγορεύσεις
Ø Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Κανένας ταξικός, κοινωνικός η άλλος φραγμός - Κατάργηση όλων των αντιδραστικών ρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων/ Όχι στο κλείσιμο και στις συγχωνεύσεις σχολείων/Όχι στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης. Γυμνάσια και Λύκεια με 20 μαθητές ανά τμήμα.
Ø Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους, χωρίς διαχω- ρισμούς (ντόπιοι/μετανάστες, ασφαλισμένοι/ανασφάλι-στοι) κ.ο.κ. Κανένα  εισιτήριο στα νοσοκομεία / Όχι στο χαράτσι του 1€ ανά συνταγή. Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος σε υγεία και εκπαίδευση. Διαφάνεια και ισονομία στην παροχή των κοινωνικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, πρόνοια κ.λ.π.).
Ø Εναντίωση στη ρατσιστική κρατική υγειονομική πολιτική. Καμία ανοχή στις διακρίσεις εις βάρος μετανα-στών, μειονοτήτων, ομοφυλόφιλων, πασχόντων από ψυ-χικά νοσήματα, τοξικοεξαρτημένων, ασθενών η φορέων του AIDS και άλλων λοιμωδών νοσημάτων.
Ø Αξιοπρεπές τέλος σε μια αξιοπρεπή ζωή. Κατάργηση των απαράδεκτων «ενοικίων», «τελών ανακομιδής» κ.λ.π. στα δημοτικά νεκροταφεία. Φύλαξη των κοιμητηρίων της πόλης και προστασία τους από φασιστικούς, ρατσιστικούς ή άλλους βανδαλισμούς. Παροχή υπηρεσιών κήδευσης από το Δήμο για την ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων. Θέσπιση πλαισίου και δημιουργία υποδομών για την τήρηση των νεκρικών εθίμων διαφορετικών θρησκειών, πολιτισμών και κοσμοαντιλήψεων (π.χ. καύση νεκρών)
Δικαιώματα των ευπαθών ομάδων
Αντιστεκόμαστε στην πολλαπλή σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση της γυναίκας. Παλεύουμε ενάντια στις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, των νέων και των ηλικιωμένων.  Είμαστε αντίθετοι στην καταναλωτική κουλτούρα που προβάλλεται στους εφήβους και τα παιδιά. Ζητάμε:
Ø Μέριμνα για την επαρκή σίτιση των οικονομικά αδύναμων και κυρίως των άνεργων, των ηλικιωμένων και των παιδιών, με έλεγχο των συνδικάτων. Για να μην πεινάσει ο λαός απαντάμε με αγώνα, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, κόντρα στις λογικές των πολλαπλών εξαρτήσεων και της ιδιοτελούς «φιλανθρωπίας» όσων αναπαράγουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.
Ø Επεξεργασία κοινωνικών προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης των γυναικών. Μειωμένα ωράρια εργασίας (δίχως μείωση μισθού) για εργαζόμενες μητέρες, επέκταση των αδειών κύησης, λοχείας, θηλασμού.
Ø Ουσιαστική λειτουργία του κέντρου κακοποιημένων γυναικών και παιδιών σε συνεργασία και με τους φορείς των εργαζόμενων και άλλες κοινωνικές δομές που υφίστανται σε τοπικό / κεντρικό επίπεδο. Παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του trafficking
Ø Δημιουργία δημοτικών παιδικών σταθμών και σταθμών για παιδιά προσχολικής-σχολικής ηλικίας. Κατάργηση των
τροφείων.
Ø Ιδιαίτερη μέριμνα για την οικονομική και κοινωνική  στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών
Ø Εναντίωση στην εκμετάλλευση των νέων. Όχι στα εξευτελιστικά προγράμματα τύπου «πεντάμηνα», voucher, μαθητείας, «πρακτική» ή όπως αλλιώς τα βαφτίζουν.
Ø Δημιουργία και στήριξη δομών για την προστασία και την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων, με εξωστρεφή και ανοιχτό στην κοινωνία χαρακτήρα.
Ø Δημιουργία δικτύου για την παροχή υλικής και οικονομικής βοήθειας στις ασθενέστερες οικογένειες και πολίτες της πόλης.  Δωρεάν παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού σε αυτούς.
Ø Δημιουργία δομών στήριξης για τους ανέργους της πόλης.
Ø Εστίες για όλους τους φοιτητές.

Η κατάχρηση ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ) είναι φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος που εντείνεται σε περιόδους κρίσης. Με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, διεκδικούμε:
Ø Σύγχρονες και ανοικτές δομές πρόληψης.
Ø Αποποινικοποίηση των χρηστών κι όχι καταστολή τους.
Ø Υποστήριξη (ιατρική - ψυχολογική) των χρηστών και των οικογενειών   τους   και    δημιουργία    δικτύου    θεραπείας,
απεξαρτησης και επανένταξής τους στον κοινωνικό ιστό, δημόσιου χαρακτήρα.
Ø Κατάλληλη χωροθέτηση των δομών απεξάρτησης για την αποφυγή της γκετοποίησης
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ), δεν είναι μόνο καταναλωτές κάποιας κοινωνικής πρόνοιας. Είναι ενεργοί πολίτες, επιβάλλεται:
Ø Η ενίσχυση προγραμμάτων για την εκπαίδευσή τους και για την λειτουργική ένταξή τους στις κοινωνικές - κοινοτικές - επαγγελματικές δομές.
Ø Η δημιουργία συνθηκών ώστε να μπορούν να μετα-κινούνται, να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται και να αποτε-λούν οργανικό κομμάτι της κοινωνίας
Οι μετανάστες αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης στην  Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής.  Θεωρούμε απαραίτητα τα παρακάτω:
Ø Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Απόλυτος σε-βασμός της ανθρώπινης ζωής, αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Αποποινικοποίηση της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.
Ø Πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες - συμπεριλαμβανόμενων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι - χωρίς χαράτσια και γραφειοκρατικά εμπόδια. Η δημοτική αρχή πρέπει να λογοδοτεί μπροστά σε όλους όσους κατοικούν στο Δήμο.
Ø Εφαρμογή προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.
Ø Κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών (κατοχύρωση εργασιακών - κοινωνικών δικαιωμάτων) με στόχο την πλή-ρη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
Ø Ξενώνες για τους αστέγους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας
Θέλουμε τη διαμόρφωση ενός άλλου πολιτιστικού περιβάλλοντος για την πόλη μας. Οι αξίες του τόπου μας, παραμένουν για μας η πιο πολύτιμη επένδυση:
Ø Ενίσχυση και ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας που να σέβεται και να αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορικότητα της πόλης μας
Ø Υποστήριξη των πολιτιστικών επιλογών των πολιτών με ουσιαστική πρόσβαση όλων. Στήριξη στις πολιτιστικές ομάδες και συλλογικότητες με τη μεταφορά κονδυλίων που σήμερα διατίθενται στον εμπορευματοποιημένο πολιτισμό.
Ø Δημοτική και Περιφερειακή Ραδιοφωνία για την ενημε-ρωση και τον πολιτισμό. Θέλουμε Δημοτικό Ραδιόφωνο ανοιχτό στο λαό και την κοινωνία, με σεβασμό στη δημοσιο-γραφική ανεξαρτησία και τον πολιτισμό. Στηρίζουμε  τον αγώ-να των  εργαζόμενων της ΕΡΑ Ιωαννίνων. Ενημέρωση και ψυ-χαγωγία στα χέρια του λαού κι όχι των «διαπλεκόμενων» και των «εθνικών εργολάβων»
Βελτίωση και προστασία  του αστικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων
Αγωνιστήκαμε, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας:
Ø Δημόσιο, σύγχρονο, ασφαλές και φθηνό συγκοινωνιακό σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς. Άμεσο ξεπάγωμα του Τραμ, διεκδίκηση σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης.
Ø Ουσιαστική ενοποίηση του Δήμου μέσω δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνδέει το κέντρο με τις δημοτικές κοινότητες
Ø Λειτουργικές πεζοδρομήσεις στο κέντρο και στις συνοικί-ες. «Ευρύτατο κέντρο» χωρίς αυτοκίνητα, αναθεώρηση του καθεστώτος λειτουργίας των δημοτικών πάρκινγκ και κυρίως του Πάρκινγκ Γκόντα  - Αυδή.
Ø Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων. Ανάπτυξη δράσεων για τη διάδοση του ποδηλάτου ως με-σου για ανθρώπινη μετακίνηση  και  ζωή,  σε  συνεργασία με τις συλλογικότητες των ποδηλατών.
Ø Ράμπες προσπέλασης των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες σε όλη την πόλη.
Ø Διαμορφώσεις διαβάσεων, διεύρυνση νησίδων και επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε σχολεία και συνοικίες.
Ø Δημιουργία, αποκατάσταση και ολοκληρωμένη χωροθέτηση δημόσιων υποδομών αθλητισμού και αναψυχής. Λειτουργία του  στρατοπέδου του Βελισαρίου και της περιοχής Μάτσικα σαν πάρκα αναψυχής-αθλητισμού, αξιοποίηση της παραλίμνιας έκτασης (Λιμνοπούλα/ Μάτσικα) για τη δημιουργία λαϊκών υποδομών χειμερινής και θερινής κολύμβησης. Παραχώρηση των παραλίμνιων εκτάσεων για δημόσια χρήση (π.χ. μέσω τράπεζας ανταλλαγής γης) με προτεραιότητα την προστασία του υδροβιότοπου).
Ø Δημιουργία δημοτικών κινηματογραφικών αιθουσών και χώρων (π.χ. παλιά κτήρια ΚΤΕΛ)
Ø Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Δύο προτεραιότητες: μείωση δημιουργίας αποβλήτων και μείωση του όγκου τους μέσω της δημόσιας ανακύκλωσης  και αξιοποίησης των απορριμμάτων. Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από αυτές και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε υγειονομική ταφή υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα έχοντας κριτήριο χωροθέτησης την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και των οικισμών. Αποκατάσταση των διάσπαρτων σκουπιδότοπων και της χωματερής της Δουρούτης.
Ø Προστασία και επανάχρηση της δημόσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Καμμία ιδιωτικοποίηση λαϊκής περιουσίας, επανάκτηση όσων ξεπούλησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές (π.χ. Ξενία). Επισκευή και λειτουργία των χώρων αναψυχής (ΟΑΣΗ, Γιαννιώτικό Σαλόνι) και των διατηρητέων (π.χ. Οικία Καλού Δεσπότη), που οδηγήθηκαν στην ερήμωση.
Ø Οριοθέτηση, πλήρης αποκατάσταση και απόλυτη προστασία του λιμναίου περιβάλλοντος. Στόχος της παρέμβασης μας είναι να μπορούν οι Γιαννιώτες να τρώνε ψάρια και να κολυμπούν στη Λίμνη όπως παλιά. Προώθηση ήπιων δραστηριοτήτων (κωπηλασία, ιστιοπλοΐα) και θέσπιση όρων για δραστηριότητες που έχουν μεν παράδοση στην περιοχή, είναι ωστόσο περι-βαλλοντικά οχληρές (θαλάσσιο σκι, λιμναία συγκοινωνία)
Ø Ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ενοποίηση ΔΕΥΑΙ, ΣΥΔΚΛΙ, και ΤΟΕΒ Κρύας.
Ø Μεταφορά και αποκατάσταση του δημοτικού εργοταξίου Αγίου Νικολάου.  Επανεγκατάσταση των κτη-ριακών υποδομών και του στόλου των απορριμματο-φόρων σε κατάλληλο οικόπεδο
Ø Δημιουργία των (ανύπαρκτων σήμερα) δομών και υποδομών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Αντιπλη-μμυρικά και αντιπυρικά μελέτες, έργα, δραστηριοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου για το σχεδιασμό και την προετοιμασία της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και καταστροφών με ενεργή συμμετοχή των κατοίκων.
Η παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στη διάθεση των επιτροπών αγώνα των κατοίκων, των εργατικών αγώνων και των συλλογικοτήτων της περιοχής. Στεκόμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε λογική διαπραγμάτευσης και συνδιαχείρισης του δήμου με όσους επενδύουν στην υποδούλωση και τον εξευτελισμό των εργαζόμενων και του λαού. Η επιτυχία της πρότασής μας προϋποθέτει την πλατύτερη συμμετοχή και τον καθημερινό αγώνα των κατοίκων της πόλης.
Η δική μας πολιτική πρόταση πρώτα απ’ όλα απευθύνεται στο κίνημα, στον κόσμο της εργασίας και της Αριστεράς, στο λαό και τις συλλογικότητές του, για να τη διεκδικήσει, να αγωνιστεί γι’ αυτήν, να την επιβάλλει. Είναι μια πρόταση δυναμική, στενά συνδεδεμένη όχι κυρίως με το σημερινό συσχετισμό, της σημερινής κατάστασης του κινήματος και της Αριστεράς, αλλά με τις τάσεις ριζοσπαστικής αλλαγής τους, ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, αλλαγής του χάρτη στην Αριστερά, επαναθεμελίωσης της κομμουνιστικής προοπτικής.