Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Δ.Ρ.Α.ΣΥ. του σ.Στέφανου Σκοπούλη στην εφημερίδα τα ΝΕΑ

Ερώτηση:
Η λίμνη αποτελεί “σήμα κατατεθέν” για την πόλη. Τι σχεδιάζεται να κάνετε για την προστασία της;
Απάντηση:
Στο όνομα της λίμνης Παμβώτιδας πίνουν νερό  όλοι οι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματος, όμως κανείς τους δεν θα τολμούσε  να το κάνει πράξη στην πραγματικότητα. Και τούτο γιατί η λίμνη υπήρξε διαχρονικά το τραγικό θύμα μίας συστηματικής  περιβαλλοντικής υποβάθμισης εξαιτίας της καπιταλιστικής άναρχης κερδοσκοπικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Μελέτες επί μελετών, ημερίδες, διεθνή συμπόσια,  συνέδρια με το αζημίωτο φυσικά από το υστέρημα του Γιαννιώτικου λαού, δεν μπόρεσαν να συγκαλύψουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για λύσεις ορθολογικής διαχείρισης του ευαίσθητου οικοσυστήματος, ούτε φυσικά τις πραγματικές αιτίες της υποβάθμισής της που εστιάζονται στο συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης.
Μια δημοτική αρχή αποφασισμένη  να έρθει σε ρήξη με την πολιτική της εκμετάλλευσης του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, μπορεί να στοχεύσει στην σταδιακή βιοαναγέννησή της αξιοποιώντας τη διαθέσιμη σύγχρονη επιστημονική γνώση και την ανάλογη τεχνολογική εξέλιξη.
Η αποκατάσταση της υδραυλικής της ισορροπίας με τις φυσικές της πηγές, και επομένως του αέναου εμπλουτισμού της, μπορεί να επιτευχτεί άμεσα με απλούς και χωρίς ιδιαίτερο κόστος τρόπους.    
Η σωτηρία της λίμνης Παμβώτιδας δεν μπορεί να προέλθει από τους διαχειριστές του πολιτικού συστήματος που στον πυρήνα της ιδεολογίας τους έχουν  το εύκολο και άμεσο κέρδος ανεξάρτητα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συνεπώς υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.             
Η σωτηρία της λίμνης είναι κυρίως υπόθεση του αγώνα του Γιαννιώτικου λαού και των πολιτικών δυνάμεων ανατροπής της  καταστροφικής υπερεκμετάλλευσης των πάντων στον βωμό του άκρατου κέρδους. Μόνον έτσι θα  απαλλαγεί ο λαός από ότι  ματώνει την ζωή του και  ρυπαίνει την λίμνη Παμβώτιδα το πανέμορφο στολίδι της πόλης που αργοπεθαίνει.

Ερώτηση:
Στο μέτρο των δυνατοτήτων παρέμβασης του δήμου τι προτίθεστε να κάνετε για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή;
Απάντηση:
Το μέτρο των δυνατοτήτων του Καλλικράτη είναι ασήμαντο έως  ανύπαρκτο για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της ανεργίας που είναι φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα.
Ο ρόλος επομένως μιας πραγματικά φιλολαϊκής  δημοτικής αρχής, προκειμένου να συμβάλλει στην όσο γίνεται άμβλυνση του φαινομένου, έγκειται στο να αγνοήσει να απειθαρχήσει και να αντιπαλέψει το πλαίσιο, τις κατευθύνσεις και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Να σχεδιάσει και να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τις λαϊκής οικογένειας που μαστίζεται από την ανεργία διεκδικώντας αγωνιστικά μαζί με τους πολίτες τους αναγκαίους αντίστοιχους πόρους από την κεντρική εξουσία!
Να συντάξει και να ψηφίσει προϋπολογισμό αυστηρά προσηλωμένο στην οικονομική  ανακούφιση των ανέργων και γενικότερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας. 
Να αναπτύξει πυκνό δίκτυο κοινωνικής προστασίας αλληλεγγύης και ενίσχυσης των ανέργων δημιουργώντας τις αντίστοιχες υποδομές και τις υπηρεσίες η διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις ήδη υπάρχουσες.
Να επανακαθορίσει στην κατεύθυνση της λαϊκής ελάφρυνσης την φορολογική της πολιτική φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο που μονίμως φοροδιαφεύγει.
Να  πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενιαίου μετώπου εργαζομένων ανέργων συνταξιούχων ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής του συστήματος που γεννά και αναπαράγει την ανεργία.
Να συμβάλλει με όλα τα μέσα ώστε να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας κατά της ανεργίας, των αιτιών της, και των πολιτικά υπεύθυνων είναι υπόθεση όλου του λαού που άμεσα ή έμμεσα πλήττεται από το ευρύ φάσμα της ανεργίας που εν δυνάμει αποτελεί απειλή για όλα τα λαϊκά στρώματα.

Για τη Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΔΡΑΣΥ)
                                                  Στέφανος Σκοπούλης, υποψήφιος δήμαρχος.