Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΔΡΑΣΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ // 02-05-2014

Μεγάλο προβληματισμό και αγωνία για το μέλλον ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που συναντήσαμε στο πανεπιστήμιο.

Την Παρασκευή 2/5 κλιμάκιο της Δ.Ρ.Α.ΣΥ. με επικεφαλής το Στέφανο Σκοπούλη στα πλαίσια των περιοδειών μας επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Για πολλές ώρες συνομιλήσαμε με τους εργαζόμενους, φορείς και τον πρύτανη του πανεπιστημίου, όπου ο προβληματισμός για το μέλλον του ήταν διάχυτος παντού. Μετά το πρώτο κύμα διαθεσιμοτήτων το πανεπιστήμιο λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό. Το υπουργείο έχει περικόψει τον προϋπολογισμό του πανεπιστήμια στο 1/3 περίπου σε σχέση με αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τις αντιδράσεις όλων σχεδόν των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, και τη μεγαλειώδη απεργία διαρκείας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι μετά το πρώτο κύμα διαθεσιμοτήτων ετοιμάζεται και το δεύτερο. Παράλληλα προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος – έκτρωμα που ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα και το σχέδιο Αθηνά για τα πανεπιστήμια, το υπουργείο προσπαθεί να εκβιάσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι αν δεν προχωρήσουν στη συγκρότηση του οργανισμού του πανεπιστημίου οι μελλοντικές διαθεσιμότητες θα μετατραπούν σε απολύσεις.  
Το μέλλον του πανεπιστημίου, λοιπόν, φαίνεται ότι θα είναι ζοφερό. Οι συνεχείς μειώσεις προσωπικού, τόσο σε εργατικό, όσο και σε εκπαιδευτικό δυναμικό, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, η διάσπαση και απαξίωση των πτυχίων, η προσπάθεια για κατάργηση ή περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, η προσπάθεια για διαγραφές φοιτητών, η παραχώρηση όλο και περισσότερων τομέων λειτουργίας του πανεπιστημίου σε ιδιώτες, έρχονται σε μια σχεδιασμένη προσπάθεια από την πλευρά των κυβερνώντων, απαξίωσης συνολικά του δημόσιου πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα όλο και περισσότερο αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί, στην πρόσβαση σε αυτό. Με τον τρόπο αυτό ετοιμάζεται ο δρόμος για την εισαγωγή και στη χώρα μας του θεσμού των ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς είναι σαφές ότι από την πλευρά της Ε.Ε. ότι η γνώση πλέον αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και σαν τέτοιο τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν καθαρά με βάση το οικονομικό συμφέρον.

Σαν Δ.Ρ.Α.ΣΥ. θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από τους δρόμους του αγώνα για πραγματικά δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη γνώση και στη μόρφωση. Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα παρέχει ποιοτική εκπαίδευση και θα μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό, στα πλαίσια του οποίου θα διεξάγεται έρευνα σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.